Кальварія Пацлавська

 

кальварія пацлавська«Кожного року 15 серпня люди ходили на «відпуст» на Кальварію Пацлавську, щоби дістати відпущення гріхів. Там була мурована відпустова церква і дванадцять каплиць. Люди молилися в них, сповідалися, давали пожертви на Службу Божу. Там завжди можна було побачити щось цікаве, бо під час відпусту там організовували великі ярмарки. Був великій вибір образів, хрестів, нагрудних хрестиків, медаликів, іграшок. Всі люди йшли пішки, так було прийнято. У групах було й по 100 осіб, переважно жінок, бо відпуст припадав на кінець жнив, і чоловіки залишалися їх закінчувати» (зі спогадів департованих)

Детальніше: Кальварія Пацлавська

Михайло Вербицький. (З циклу "Видатні особистості України - вихідці з Лемківщини")

Михайло ВербицькийСтаніслав Людкевич назвав Михайла Вербицького першим в українській музиці на Галичині духовним, хоровим композитором, першим галицьким симфоністом, першим галицьким плідним оперистом і останнім композиторм-гітаристом.

Детальніше: Михайло Вербицький. (З циклу "Видатні особистості України - вихідці з Лемківщини")

Різдвяний «павук» з соломи

Різдвяний "павук"11 грудня 2016 року в приміщенні Всеукраїнського товариства "Лемківщина" (м.Тернопіль) Марія Залужець проводила майстер-клас з виготовлення різдвяного "павука" з соломи.

Детальніше: Різдвяний «павук» з соломи

Всеукраїнська науково-практична конференція

Програма Всеукраїнської науково-практичної конференції

7 грудня в Тернополі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція: «Депортація українців Польщі: науковий та суспільно-політичний дискурси, історична пам’ять».

Детальніше: Всеукраїнська науково-практична конференція

Капелі "Бескид" - 25 років

капелі "Бескид" 25 роківВеликим концертом відзначали в Івано-Франківську 25-річччя лемківської народної аматорської хорової капели „Бескид”.

Детальніше: Капелі "Бескид" - 25 років

20 років музею лемківської культури

Справжнє свято лемківської культури відбулося 5 листопада в місті Монастириська: VII позачерговий з'їзд лемків України, відкриття виставки "20 років музею", наукова конференція, святковий концерт. 

 

Детальніше: 20 років музею лемківської культури

Лемківська кухня

Лемківська кухняЇжа у лемків  була скромною, переважно складалася з рослинних продуктів харчування. Мучних виробів, картоплі, капусти, квасолі, різних каш та круп.  На сніданок їли переважно хліб, молоко, сир, бринзу, картоплю, галушки. На обід подавали різні зупи, вироби з борошна, картоплю, капусту. На підвечірок різні молочні каші, сир, масло. Вечеря у них була легкою, найчастіше картопля з кислим молоком.

Детальніше: Лемківська кухня